Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Aducem in discutie aici un Ordin publicat in 2019 – este vorba de Ordinul nr. 2.547 din 20 septembrie 2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum și a modelului și conținutului unor formulare.
Aceasta procedura se aplică persoanelor fizice care nu și-au îndeplinit obligația declarării contribuției de asigurări sociale, respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor Codului fiscal, începând cu anul fiscal 2018.
Procedura de stabilire din oficiu a CAS
Cine este vizat de aceasta procedura ?
Sunt vizate persoanele fizice care :
a) au realizat venituri din activități independente și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale;
b) au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevăzute la lit. a), din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul II
c) nu și-au îndeplinit obligațiile declarative privind contribuția de asigurări sociale datorată pentru anul fiscal de impunere.
Procedura de stabilire din oficiu a CASS
Aceasta procedură se aplică persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
A. au realizat venituri din următoarele categorii:
a) venituri din activități independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
c) venituri din asocierea cu o persoană juridică contribuabil potrivit prevederilor titlului II,titlului III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosinței bunurilor;
e) venituri din agricultură, silvicultură, piscicultură;
f) venituri din investiții;
g) venituri din alte surse.
B. au estimat pentru anul de impunere un venit net anual cumulat din veniturile prevăzute la lit. A, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative;
C. nu și-au îndeplinit obligațiile declarative privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul fiscal de impunere.
Cum va identifica Fiscul acesti contribuabili ?
Identificarea contribuabililor se face utilizand ca surse de informații > formularul 112 „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“, depus de plătitorii de venituri, formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/ pierderile din investiții, pe beneficiari de venit“ sau alte evidente fiscale.
Pe baza acestor informații, organul fiscal central competent întocmește o lista a contribuabililor care vor fi apoi notificati si se va asigura de exercitarea de către acestia a dreptului de a fi ascultati, cu precizarea termenului la care persoana fizică trebuie să se prezinte în vederea audierii.